Veelgestelde vragen
Hoe wordt partneralimentatie berekend?
Geplaatst door Alibox ® aan 21 November 2015 07:04 PM

De berekening van partneralimentatie verloopt in grote lijnen in twee stappen. Eerst wordt de behoefte aan partneralimentatie bepaald en vervolgens wordt berekend of de ouders voldoende draagkracht hebben om de behoefte aan partneralimentatie te betalen.  

Stap 1. De behoefte aan partneralimentatie

De berekening van partneralimentatie start met de berekening van de behoefte van de partner met de laagste draagkracht. De draagkracht van de partners kan pas berekend worden als de hoogte van de kinderalimentatie bekend is.  

Stap 2. De draagkracht voor partneralimentatie

De draagkracht van de ouders wordt berekend in de draagkrachtberekening. Eerst wordt het netto inkomen berekend. Daarna wordt het ‘draagkrachtloos inkomen’ berekend. Het draagkrachtloos inkomen is het inkomen dat minimaal nodig is om te kunnen ‘leven’ Het draagkrachtloos inkomen bestaat voor het grootste gedeelte uit de woonlasten, de ziektekosten en de bijstandsnorm. Daarna wordt er berekend wat het verschil is tussen het netto inkomen en het draagkrachtloos inkomen. Dat verschil is de draagkrachtruimte. Deze draagkrachtruimte wordt vervolgens vermenigvuldig met een percentage en het bedrag dat overblijft wordt de draagkracht genoemd. De beschikbare draagkracht wordt eerst gebruikt voor het verdelen van de kinderbehoefte en pas daarna (als er draagkracht over blijft) voor het berekenen van partneralimentatie. De partneralimentatie is in principe gelijk aan de behoefte van de partner met de laagste draagkracht. Het bedrag kan begrenst worden door de draagkracht van de betalende partner (alimentatieplichtige) of een jus-vergelijking.  

Indexering

De minister van justitie jaarlijks een percentage vast waarmee de alimentatie moet worden verhoogd. Dit wordt ook wel de indexering van de alimentatie genoemd. Dit percentage zal u ieder jaar terugvinden op verschillende websites, waaronder ook de Alibox website. De bovenstaande berekening kunt u zelf maken met behulp van Alibox als u wil scheiden, maar ook als u al gescheiden bent en wil herberekenen.Bijlagen 
 
 partneralimentatie hoe lang?.pdf (423.80 KB)
(1 stemmen)
Dit artikel was nuttig
Dit artikel was niet nuttig

Reacties (0)
Copyright © 2016 - Alibox®