Veelgestelde vragen
Kan ik partneralimentatie afkopen?
Geplaatst door Alibox ® aan 21 November 2015 07:17 PM

Partneralimentatie kan worden afgekocht. Dat is alleen mogelijk met partneralimentatie en niet met kinderalimentatie. Partneralimentatie kan op twee manieren worden afgekocht. Partneralimentatie kan worden afgekocht met een geldsom of met overbedeling.  

Alimentatie afkopen met een geldsom

Partneralimentatie kan worden afgekocht met een geldsom die gebaseerd is op de hoogte en duur van de partneralimentatie. Er zijn varianten te bedenken op deze geldsom. Het komt (zeker in deze tijd) ook voor dat de alimentatieplichtige de gezamenlijke schuld geheel op zich neemt en dat de alimentatiegerechtigde vervolgens afziet van het ontvangen van partneralimentatie.  

Alimentatie afkopen met overbedeling

Alimentatie afkopen met overbedeling houdt in dat de gehele (of een groot gedeelte van) inboedel wordt toegewezen aan de alimentatiegerechtigde. Overbedeling kan ook inhouden dat de alimentatiegerechtigde de gehele waarde van de polis van de levensverzekering krijgt of de overwaarde van de woning.  

Voordelen van alimentatie afkopen

Het voordeel van alimentatie afkopen is dat u niet meer financieel verbonden met elkaar bent, tenzij er kinderalimentatie moet worden betaald. Verder is het, in het geval van de afkoopsom alimentatie, het rentevoordeel over het gehele bedrag voor de alimentatiegerechtigde voordelig. Om te voorkomen dat de alimentatiegerechtigde ineens veel inkomstenbelasting moet betalen, kan de afkoopsom alimentatie worden uitbetaald in de vorm van lijfrentepremie. De premie moet worden gestort bij een verzekeraar en vervolgens betaalt de verzekeraar elke maand een bedrag uit.  

Nadelen van alimentatie afkopen

Een belangrijk nadeel van alimentatie afkopen is dat er geen toekomstige herziening van het alimentatiebedrag meer mogelijk is. Stel dat de alimentatie voor een periode van tien jaar is afgekocht. Als de alimentatiegerechtigde na twee jaar gaat samenwonen, dan zou de ander niet meer verplicht zijn partneralimentatie te betalen. De alimentatiebetaler heeft dus eigenlijk voor een periode van acht jaar te veel alimentatie betaald.Bovendien heeft de alimentatiebetaler, in het geval van de afkoopsom alimentatie, een rentenadeel omdat hij of zij in één klap een groot deel vermogen kwijt is.  

Alimentatie afkopen en bijstand

Als de alimentatiegerechtigde binnen twaalf jaar na het afkopen van de alimentatie een bijstandsuitkering aanvraagt bij de gemeente, dan kan de gemeente kan dan de bijstand verhalen op de alimentatieplichtige. Dit is mogelijk, omdat de onderhoudsplicht nog steeds geldt. De gemeente hoeft namelijk geen rekening te houden met de afspraken tussen ex-partners.

(3 stemmen)
Dit artikel was nuttig
Dit artikel was niet nuttig

Reacties (0)
Copyright © 2016 - Alibox®