Op onze helpdesk vindt u twee fictieve voorbeeld echtscheidingen, zowel van een harmonieuze echtscheiding als van een ‘vechtscheiding’. De voorbeelden geven u een beeld van het proces van scheiden.
Om een [wiki]echtscheiding[/wiki] goed te laten verlopen verdient het aanbeveling om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Verder bent u verplicht om een ouderschapsplan te maken als u met uw partner kinderen heeft. U kunt dit zelf maken of met de hulp van een professional.
In een echtscheidingsconvenant legt u de afspraken tussen u en uw ex-partner vast. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om afspraken over alimentatie, pensioen, koopwoning, huurhuis, boedelverdeling en spaargeld. Dit is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Geen van beide partners kan afspraken na de echtscheiding verdraaien of ‘vergeten’. Bovendien kunnen banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen ernaar vragen.
In het [wiki]ouderschapsplan[/wiki] spreekt u af hoe u als ouders de omgang met de kinderen regelt, bijvoorbeeld via [wiki]co-ouderschap[/wiki], en hoe u de kosten van de opvoeding en verzorging verdeelt.
Denk van tevoren na over wat u wilt afspreken en praat hier zo mogelijk alvast samen over. Op onze helpdesk vindt u twee voorbeelden van echtscheidingsconvenanten om u een beeld te geven van de afspraken die u kunt maken. U bespaart tijd en geld op de advocaat, mediator of notaris als u dit vooraf al goed met elkaar bespreekt.
Een advocaat, mediator of notaris maakt uiteindelijk het echtscheidingsconvenant op. Hij of zij kan u goed helpen bij het maken van afspraken met betrekking tot de echtscheiding en de kinderen. Deze hulp is vooral zeer welkom als u niet goed met elkaar kunt communiceren.
In bepaalde gevallen kunt u bij een echtscheiding rechtsbijstand krijgen. De overheid draagt in dat geval bij in de kosten van een mediator of advocaat. Lees hierover op onze helpdesk. Ook vindt u hier handige links naar samenwerkende licensienemers en verwijzers.